Auto/Motor

Wat is glasnitride

Glascoating

Wat is een glasnitride coating?

Glasnitride coating is een ultramoderne, toepassingsspecifieke coatingtechnologie voor glas. Nitride lijmen worden gebruikt om glasoppervlakken te coaten. Ze worden vooral gebruikt voor windschermen, maar kunnen ook worden gebruikt voor andere automatische glasoppervlakken. Gelijmd is een zelfklevend bindmiddel.

Enkele van de processen die bij het coaten van glasnitride betrokken zijn, zijn het herprofileren van voorruiten en het concentreren/concentreren om ingebouwde adhesie voor glasoppervlakken te verkrijgen. Voorruiten en zijruiten kunnen bijvoorbeeld meerdere malen worden gecoat met glas met een lage refractie. Deze instelling wordt Ready-To-Drive of Ready-To-Install genoemd. Dit proces wordt uitsluitend gebruikt door dealers, onafhankelijke installateurs en technici om een specifieke service te verlenen aan klanten en de installatietijd te minimaliseren.

Een ander proces glas-nitride coating is bekend als Negatible-Clear coat. Dit proces wordt gebruikt om buitenglas te coaten. Deze Negatible-Clear coat biedt weerstand tegen beschadiging en staat niet toe dat insecten, regenwater of sneeuw het oppervlak bereiken. Het is duidelijk niet deeltjesvriendelijk, maar wanneer het op autoglas wordt aangebracht, laat het niet toe dat de deeltjes blijven kleven.

De kenmerken van deze coating verschillen naar gelang van de toepassing; zij zijn dan ook in het algemeen niet verwisselbaar met andere oppervlaktecoatings.

Tenslotte is er Waterborne, dat vooral wordt gebruikt door dealers en in het leger. Watergedragen blanke lak is waterbestendig en laat water door zodat elektrolyse kan plaatsvinden. Het laat het oppervlak er relatief glanzend uitzien. Watergedragen lak is ook relatief goedkoop en is ontworpen voor specifieke specificaties. Voorbeelden van termen die verband houden met watergedragen blanke lak zijn Premier Waterborne, OEM Waterborne, en factory waterborne.

Blanke lagen zijn lagen beschermend materiaal die worden aangebracht op de buitenoppervlakken van afgewerkte auto’s. Gewoonlijk worden deze lagen met de computer of met de hand aangebracht met behulp van een spuitpistool of een pomp. Blanke lagen kunnen ook machinaal worden aangebracht op auto’s met goedkope spuittoestellen.

Er zijn verschillende soorten doorzichtige lagen en hun toepassingstechnieken. Het zijn zwart, groen en rood. De effecten van elk van deze kleuren worden gemaximaliseerd wanneer zij worden gemengd in combinaties met speciale kleurstoffen.

De chemie achter deze getinte coating is als volgt. Door een oppervlak te kleuren door een specifieke kleurstof toe te voegen aan een oplossing van olie en een katalysator, zoals prevalentieol of elektriciteit, ontstaat een zwarte, groene of rode tint door de verhoudingen van deze primaire kleuren in de oplossing te variƫren. Wanneer ongebruikelijke kleuren aan het mengsel worden toegevoegd, wordt een uniforme tint gevormd, wat voor de meeste toepassingen een goede optie is.

De geringste kleurverandering kan met het blote oog worden waargenomen. Het donkerder worden van de kleur is een aanwijzing dat er een afname van zuurstof was en dat er een universum van moleculen aan de structuur is toegevoegd. Dit zijn1957 T- ionen. De juiste term hiervoor is verenigbaar bestaande uit een deel van een film of afwerking en een kleur. De juiste term hiervoor is geverfd. De termen voor deze afwerkingen zijn typisch, hoewel niet eenduidig, monochromatisch.

De metalen waarop deze coatings worden aangebracht, zijn meestal van een grondlaag of blanke lak. Wanneer de grondlaag wordt verwijderd, of wanneer de laag voornamelijk een kleur is, komt de blanke laag bloot te liggen. Wanneer de grondlaag niet wordt gebruikt, wordt de grondlaag hersteld. Bij het herstellen van of het toevoegen van kleur aan een oppervlak, zoals in die toepassingen waar de afwerking zwaar geverfd is, moet de blanke lak gehandhaafd blijven.

Er worden speciale machines en procedures gebruikt voor het onderhoud en het aanbrengen van deze coatings. Deze worden in volgende artikelen uitvoeriger besproken.